Puhelinoperaattorit Suomessa
Suomesta löytyy neljä isompaa puhelinoperaattoria, joiden valikoimista löytyy erilaisia liittymäpaketteja eri tarpeisiin. Tutustu alla tarkemmin siihen, minkälaisia liittymiä Telia, Elisa, DNA ja Moi Mobiili tarjoavat.
Moi Mobiili on uusi teleoperaattori
Moi Mobiili on muita toimijoita huomattavasti uudempi palveluoperaattori. Yritys sai alkunsa vuonna 2015, kun sen perustajat halusivat luoda pienemmän ja asiakaslähtöisemmän operaattorin.
Yhtiö alkoi myymään liittymiä vuonna 2016 ja löysi pian oman asiakaskuntansa. Aluksi Moi Mobiilin valikoimista löytyi Moi-tili, johon kuului useita SIM-kortteja. Näin oli mahdollista jakaa sama liittymä puhelimen lisäksi esimerkiksi tablettiin. Sittemmin valikoimiin on tullut myös perinteisiä liittymäpaketteja.
Moi Mobiili ei ole verkko-operaattori, vaan se on vuokrannut verkkopalvelut DNA:lta alusta lähtien. Vuonna 2020 Moi Mobiili siirtyi kokonaisuudessaan DNA:n omistukseen, joten nykyään se on osa isompaa yhtiötä.
DNA halusi kuitenkin säilyttää Moi Mobiilin omana brändinään, ja periaatteet ovat edelleen samat kuin sen alkutaipaleella. Moi Mobiili haluaa tarjota halvimmat puhelinliittymät niille asiakkaille, jotka arvostavat nopeutta ja vapautta käyttää mobiilipalveluita monilla eri laitteilla.
Moi Mobiililta löytyy useita erilaisia liittymiä, jotka sisältävät eri määrän dataa kuukaudessa.
Telia tarjoaa parhaat liittymät netillä
Telian historia on pitkä ja pohjautuu aina 1900-luvun alkuun saakka. Tällöin perustettiin valtion oma Lennätinlaitos, joka yhdistettiin myöhemmin Postiin. Posti- ja telelaitos ehti toimia Suomessa vuosikymmeniä, kunnes ne yhtiöitettiin kahdeksi eri yritykseksi.
Tästä syntynyt yritys Telecom Finland koki osittaisen yksityistämisen, jolloin syntyi monille suomalaisille tutumpi Sonera. Myöhemmin nimi muuttui TeliaSoneraksi, kun Ruotsin entinen valtionyhtiö Telia yhdistyi Soneraan.
Aluksi yhtiö toimi TeliaSonerana, kunnes Sonera-brändistä päätettiin luopua. Sen myötä verkko-operaattori tunnetaan nykyään myös Suomessa nimellä Telia. Yhtiö on kasvanut suureksi media- ja teknologiayritykseksi, joka toimii Pohjoismaiden lisäksi monissa muissa maissa.
Telia tarjoaa matkapuhelimiin monipuolisesti erilaisia liittymiä, joilla pääsee nauttimaan nopeasta ja edullisesta verkosta. Vaihtoehtojen joukosta löytyy sekä 4G- että 5G-liittymiä eri nopeuksilla.
Globetel on ainoa operaattori, jolta löytyy liittymä ilman nettiä
Globetel on pienempi operaattori, joka toimii Telian verkossa. Yhtiö on perustettu vuonna 1997, ja aluksi sen valikoimiin kuului liittymien lisäksi muun muassa kaukopuheluita. Sittemmin näistä on luovuttu, ja nykyään se tarjoaa liittymiä erityisesti niille, jotka eivät juurikaan käytä dataa.
Yhtiö on tällä hetkellä ainoa operaattori, jolta löytyy liittymiä ilman nettiä. Liittymien suhteen pääsee vielä valitsemaan tarkemmin, haluaako maksaa vain toteutuneesta käytöstä tai valmiiksi hinnoitelluista paketeista.
DNA tarjoaa edulliset ja luotettavat liittymät
Myös DNA omaa pitkän historian, joka pohjautuu useiden suomalaisten puhelinlaitosten liittoon. Tämä Finnet-liitto perusti matkaviestinnän yhteistyöyhtiöitä, joista lopulta syntyi DNA Finland Oy.
DNA on tullut läpi vuosien erityisen tunnetuksi loistavista mainoksistaan, joista on lähtenyt elämään koko Suomen tuntemia lausahduksia. Vuosien aikana se on myös kasvanut suureksi tietoliikenneyritykseksi, joka tarjoaa puhelinliittymien lisäksi valikoimissaan muun muassa kanavapaketteja ja tietoturvaan liittyviä palveluita.
Yritys on listautunut pörssiin, ja nykyään yksi sen pääomistajista on norjalainen Telenor Group. DNA on ansainnut kunniaa mainosten lisäksi työoloistaan, ja se onkin palkittu vuonna 2019 Suomen parhaana työpaikkana. DNA:lla noudatetaan mutkattoman työn mallia, jossa oma työ on mahdollisuuksien mukaan sidottu tavoitteisiin ajan ja paikan sijaan.
DNA:lta löytyy useita puhelinliittymiä, jotka eroavat toisistaan datapakettien suhteen. Asiakas voi valita edullisemman surffailun 4G-verkossa tai 5G-liittymän eri nopeuksilla.
Elisalta löytyy kattava valikoima erilaisia puhelinliittymiä
Elisa on kolmas suuri verkko-operaattori, ja myös se toimii nykyään monipuolisesti tietoliikennealalla. Elisan taustalla on Helsingin Puhelin Oyj, jonka alku on jo 1800-luvun puolella perustetussa Helsingin Puhelinyhdistyksessä.
Myöhemmin Helsingin Puhelin Oyj muutti nimensä Elisa Communicationiksi, joka lyhennettiin edelleen muotoon Elisa Oyj. Yhtiön tunnetuimpia brändejä vuosien varrella ovat olleet Saunalahti, Radiolinja ja Kolumbus. Nykyään kaikki puhelinliittymät myydään Elisan omalla brändillä.
Vuosien aikana Elisa on kasvanut Suomen suurimmaksi operaattoriksi. Puhelinliittymien lisäksi valikoimista löytyy tietoturvaan liittyviä palveluita sekä erilaisia kanavapaketteja.
Puhelinliittymien suhteen tarjolla on sekä 4G-liittymiä että nopeampia 5G-liittymiä. Valikoimiin kuuluu myös Premium-liittymä, jonka nopeutta ei ole lainkaan rajoitettu.
Mikä on paras puhelinoperaattori vuonna 2024?
Paras operaattori riippuu siitä, miten puhelinta käyttää. Jotta löytää edullisimman ja parhaiten omiin tarpeisiin sopivan puhelinliittymän, kannattaa käyttää jonkin verran aikaa eri liittymien kilpailuttamiseen.
Vertailu kannattaa tehdä nimenomaan omaa käyttöä miettien. Jos pelaa ja katsoo paljon elokuvia, kannattaa valita nopea liittymä. Mikäli käyttää puhelinta pääasiallisesti puheluihin ja tekstiviesteihin, ei datan nopeudella ole samalla tavalla merkitystä.
Lähes kaikki operaattorit mahdollistavat datan käytön samaan hintaan myös muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Jos matkustaa paljon myös muualla, kannattaa paneutua ulkomaan datakäytön hintoihin ja vertailla liittymiä myös sen perusteella.
Omat tarpeet saattavat myös muuttua, jolloin kannattaa lähteä myös päivittämään puhelinliittymä. Näin liittymä pysyy aina ajan tasalla omaan käyttöön nähden sekä hinnan että toimivuuden osalta.