5G-liittymä

5G-liittymät mahdollistavat yhä nopeamman tiedonsiirron, mikä näkyy käyttäjälle parempana latausnopeutena. Nopeuden lisäksi verkon kapasiteetti on parempi, joten käyttäjien liittymät toimivat paremmin myös ruuhka-aikoina.

Operaattorien valikoimissa on runsaasti vaihtoehtoja 5G-liittymää hakevalle. Tutustu alla tarkemmin erilaisiin 5G-liittymiin ja löydä itsellesi vaihtoehtojen joukosta paras.

5G-liittymä takaa nopeimman netin

5G-puhelinliittymä on nopein liittymä

Verkko-operaattorit ovat rakentaneet uuden sukupolven 5G-verkkoa viime vuosina kiivaaseen tahtiin. Nykyään verkko kattaa jo lähes koko Suomen mahdollistaen nopeammat yhteydet lähes kaikille suomalaisille.

Verkkojen nimessä esiintyvä kirjain tulee sanasta generation, joten 5G-verkko on jo viidennen sukupolven mobiiliverkko. Joskus tulevaisuudessa 5G-verkko tulee syrjäyttämään 4G-verkon kokonaan, aivan kuten kävi aikanaan 3G-verkolle.

5G-verkkoa tukevat laitteet ja sen myötä myös 5G-liittymät ovat yleistyneet huimasti viime vuosien aikana. Jopa hitain 5G-verkko on huomattavasti 4G-verkkoa nopeampi, mikä näkyy käyttäjän suuntaan toimivampana nettinä.

Nopeampi 5G-liittymä mahdollistaa esimerkiksi elokuvien katsomisen korkealaatuisella kuvalla ilman pätkimistä. Pystyt myös pelaamaan ja tekemään töitä puhelimen netillä ilman, että lataamiseen kuuluu turhaa aikaa.

5G-verkossa kaistanleveys on suurempi, mikä tekee sen kapasiteetista paremman ja viiveestä lähes olemattoman. Sen ansiosta liittymä toimii paremmin myös silloin, kun on ruuhkaa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi isot yleisötapahtumat, joiden aikana 4G-verkko helposti ruuhkautuu. 

Myös viestien lähettämisen ja vastaanottamisen välinen viive on 4G-verkkoon verrattuna olematon.

Millaisen laitteen 5G-liittymä vaatii?

5G-verkkoon siirtyminen edellyttää puhelinta, joka tukee sitä. Aluksi 5G-liittymiä tukivat vain kalliimman hintaluokan puhelimet, mutta tähän on tullut muutos. 

Nykyään 5G-verkkoa tukevia puhelimia löytyy kaikissa hintaluokissa, joten puhelimen voi valita omien tarpeiden mukaan. Kaikkein edullisimmat puhelimet voivat olla joko 4G tai 5G-puhelimia, mutta jo keskitason hintaluokasta lähtien kaikki toimivat myös 5G-liittymien kanssa. 

Asia kannattaa kuitenkin huomioida ostoksilla, jotta ei vahingossa päädy ostamaan puhelinta, jossa liittymä ei toimi.

Miten valita paras liittymä?

5G-liittymän hintaan vaikuttaa eniten se, kuinka nopea liittymä halutaan ottaa. Liittymiä vertaillessa kannattaa miettiä omaa puhelimen käyttöä ja lähteä valitsemaan liittymä sen perusteella.

Liittymää valitessa kannattaa miettiä seuraavia asioita:

  • Käytätkö puhelinta lähinnä netin selailuun vai myös elokuvien katsomiseen?
  • Jaatko puhelimen nettiä esimerkiksi työkoneeseen?
  • Matkustatko paljon ulkomailla ja haluat käyttää puhelimen nettiä myös reissussa?
  • Pelaatko puhelimella tai jaatko puhelimen netin tietokoneeseen, että voit pelata sillä?

Jos pelaat tai jaat puhelimesta nettiä useille muille laitteille, kannattaa harkita nopeampaa 5G-liittymää. Muihin tarpeisiin riittää yleensä myös hieman edullisemmat liittymät, joiden maksiminopeus ei ole yhtä suuri.

Edullisimpien 5G-liittymien nopeudet ovat 300 Mbit/s luokkaa, kun taas hintavin Premium-liittymä voi olla täysin ilman rajoitusta. On kuitenkin hyvä huomioida, että liittymän ilmoitettu nopeus on aina sen maksiminopeus. Nopeus ei siten välttämättä toteudu jatkuvasti käytössä.

5G-liittymien nopeudet riittävät seuraavaan:

  • 300–400 Mbit/s – Tällä nopeudella voi jo striimata korkealaatuista 4K-kuvaa. Netti on myös riittävän nopea siihen, että sitä voi jakaa kodin viihdelaitteisiin.
  • 400–1000 Mbit/s – Nopeimmat 5G-liittymät takaavat sujuvan kokemuksen niille, jotka pelaavat nettipelejä. Näin nopean liittymän netin voi jakaa tietokoneelle pelatakseen ilman viivettä. Netin voi myös jakaa useampaan laitteeseen esimerkiksi suoratoistopalveluiden katsomista varten.

Moi Mobiilin 5G

Moi Mobiililta löytyy kaksi eri 5G-liittymää, jotka käyttävät joustavasti 4G- ja 5G-verkkoja. Näiden liittymien hinnoittelu on ainutlaatuinen siten, että käyttäjä maksaa vain toteutuneesta verkon käytöstä.

Jos laite ei pääse 5G-verkkoon, siirtyy se automaattisesti käyttämään 4G-verkkoa. Tällöin asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse maksaa 5G:n käytöstä, vaan laskutuksessa otetaan huomioon käytetty verkko. Kuukausimaksu maksetaan sen perusteella, missä osuuksissa kumpaakin verkkoa on käytetty.

Molempiin liittymiin sisältyy kattava paketti dataa myös muualla EU-alueella. Puhelut ja viestit veloitetaan erikseen, mutta hintaleikkurin ansiosta niistä veloitetaan enintään neljä euroa kuukaudessa.

DNA 5G

DNA:lla on useampi vaihtoehto 5G-liittymän ottajalle. Kaikkiin paketteihin kuuluu rajaton määrä puheluita ja viestejä, eikä datan käytölle ole asetettu rajoituksia muissa Pohjoismaissa tai Baltiassa.

Liittymät eroavat toisistaan nopeuden ja EU-datapaketin koon suhteen. Nopeudet vaihtelevat välillä 400 Mbit/s – 1000 Mbit/s, ja nopeamman netin mukana tulee isompi paketti EU-alueella käytettävää dataa. Tämä voi olla hyödyllistä silloin, jos matkustaa paljon.

DNA:n 5G-liittymien etuihin kuuluu myös se, että puheluita voi soittaa ja vastaanottaa myös WiFi-puheluina. Tämä mahdollistaa puheluiden edullisemman hinnan myös silloin, kun matkaillaan EU-alueen ulkopuolella.

Elisan 5G

Elisan valikoimiin kuuluu 5G-liittymiä eri nopeuksilla, minkä lisäksi tarjolla on rajoittamattomalla nopeudella varustettu Premium-liittymä.

5G-liittymien nopeudet vaihtelevat 300 Mbit/s ja 1000 Mbit/s välillä. Kaikkiin kuuluu rajoittamaton määrä dataa kotimaan lisäksi Baltiassa ja Pohjoismaissa, minkä lisäksi dataa pääsee käyttämään rajoitetun määrän EU-alueella. Myös Elisalla EU-datan määrä on suurempi nopeimmissa liittymissä.

Elisalta löytyy myös ainutlaatuinen Premium-liittymä, jossa liittymän nopeudelle ei ole asetettu rajoitusta. Liittymään kuuluu myös suuri paketti dataa käytettäväksi muualla EU-alueella.

Kaikkiin 5G-liittymiin kuuluu rajoittamaton määrä puheluita ja viestejä. Liittymän käyttäjän on mahdollista hyötyä WiFi- ja 4G-puheluista silloin, kun matkaillaan EU-alueen ulkopuolella.

Telian 5G

Telian 5G-liittymien hinnoittelu vastaa muiden isojen operaattorien vastaavia. Liittymän ottaja pääsee valitsemaan kolmesta eri nopeudesta, jotka sijoittuvat 300 Mbit/s ja 1000 Mbit/s väliin. Datan määrää ei ole rajoitettu Suomessa, Pohjoismaissa tai Baltiassa.

Kaikkiin 5G-liittymiin kuuluu rajoittamaton puhe- ja viestipaketti sekä kattava paketti dataa käytettäväksi muissa EU-maissa. Datapaketin koko vaihtelee liittymän nopeuden mukaan.

Puhepakettiin kuuluu myös osa normaalihintaisista puheluista toisiin EU/ETA-maihin. Jos matkailee paljon tai soittaa muuten usein toiseen EU-maahan, kannattaa myös tämä huomioida operaattoreita vertaillessa.

Yhteenveto

5G-liittymät ovat yleistyneet huimasti, ja uutta nopeampaa liittymää etsivällä on runsaasti vaihtoehtoja valittavaksi. 

Liittymän hintaan vaikuttaa eniten sen nopeus. Monelle 4G-liittymästä vaihtavalle riittää matalampi nopeus, joka on jo huomattava parannus entiseen. Jos kuitenkin haluaa jakaa puhelimen nettiä useisiin muihin laitteisiin tai käyttää sitä pelaamiseen, voi lähteä harkitsemaan nopeampaa liittymää.

Lähes kaikilla operaattoreilla nopeampi liittymä sisältää myös suuremman EU-datapaketin. Paljon matkustava voi siten säästää valitsemalla hieman suuremman kuukausimaksun, mutta välttämällä lisädatan ostamisen matkaillessa.

5G-liittymä kannattaa valita omien käyttötarpeiden ja hinnan perusteella. Välillä tarjolla voi olla myös liittymäetuja, kuten ilmaisia tai edullisempia kuukausia suoratoistopalveluihin. 

Myös nämä seikat kannattaa ottaa huomioon liittymää valitessa.