Liittymävertailu 2024: Valitse paras puhelinliittymä!

Puhelinliittymiä kannattaa vertailla säännöllisesti, jotta pääsee hyötymään jatkuvasti parhaasta hinnasta. Liittymiä vertaillessa on hyvä huomioida myös niiden ominaisuudet, jotta käytössä on varmasti parhaiten omia tarpeita vastaava vaihtoehto.

Alta löytyy ajantasainen liittymävertailu, jonka kautta löydät itsellesi helposti omiin tarpeisiisi sopivan edullisen liittymän. Vertaile liittymiä niiden ominaisuuksien perusteella ja säästä puhelinlaskussa hyödyntämällä parhaat tarjoukset.

Miksi liittymien vertailu kannattaa?

Puhelinlasku on kuukausittainen kustannus, jolta ei voi välttyä. Lähes jokaisella on nykyään älypuhelin, jota useimmat käyttävät soittamisen ja viestittelyn lisäksi myös muuhun.

Älypuhelimella voidaan katsoa elokuvia, pelata ja selailla sosiaalista mediaa, joten ne ovat monilta osin korvanneet tietokoneet.

Erilaisten liittymien tarjonta on runsasta, joten jokaiseen tarpeeseen löytyy sopiva vaihtoehto. Liittymien vertailu kannattaa, jotta käytössä on jatkuvasti parhaiten omaan käyttöön sopiva liittymä.

Mikäli käyttää puhelimen nettiä runsaasti tai jakaa sitä muihin viihdelaitteisiin, kannattaa panostaa nopeampaan liittymään. Jos taas käyttää puhelinta lähinnä soittamiseen, nousee puhepaketin koko tai puheminuuttien hinnoittelu tärkeimmäksi ominaisuudeksi.

Myös operaattorien vertailu kannattaa, jotta pääsee hyötymään jatkuvasti parhaasta hinnasta. Pienikin säästö kuukaudessa muodostaa jo isomman summan vuositasolla, joten ei kannata turhaan maksaa kalliimpaa hintaa.

Kilpailuttamalla voi päästä hyötymään myös erilaisista liittymäeduista. Tarjolla voi olla esimerkiksi alennuskoodeja tai etuja suoratoistopalveluihin. 

Liittymiä kannattaa vertailla säännöllisesti, jotta voi varmistua siitä, että pääsee hyötymään koko ajan edullisimmasta hinnasta.

Puhelinliittymä vertailu – Huomioi nämä asiat

Liittymän tulee vastata omaa käyttötarvetta, jotta puhelinta pääsee käyttämään haluamallaan tavalla. Vertaillessa kannattaa siten huomioida myös liittymän ominaisuudet, eikä tehdä valintaa pelkästään hinnan perusteella.

Kiinnitä huomio ainakin seuraaviin asioihin, kun etsit sopivaa liittymää:

 • 5G- vai 4G-liittymä – Uuden sukupolven 5G-verkko kattaa jo ison osan suomalaisista, joten siihen siirtyminen on monille mahdollista. Se tuo saataville entistä nopeammat ja paremmin toimivat yhteydet, mutta liittymien hinta on hieman korkeampi. Jos netin nopeus ei ole tärkeää, voi säästää pysyttelemällä vielä 4G-liittymässä.
 • Nopeus – Liittymän netin nopeus on yksi eniten hintaan vaikuttavista tekijöistä. Nopeudesta kannattaa maksaa silloin, kun puhelimen nettiä käyttää paljon.
 • Datapaketin koko – Useimmat liittymät sisältävät nykyään rajoittamattoman määrän dataa ainakin kotimaan rajojen sisällä. Rajoitettu datapaketti tai liittymä ilman nettiä voi tuoda säästöä niille, jotka käyttävät puhelinta vain soittamiseen.
 • Datan käyttö ulkomailla – Paljon matkustavan kannattaa kiinnittää huomiota myös ulkomailla käytettävän datan hinnoitteluun. Hieman hintavampi liittymä voi sisältää runsaan paketin dataa käyttöön EU-alueella, jolloin liittymä saattaa tulla käytössä muita vaihtoehtoja edullisemmaksi.
 • Puhelut ja viestit – Puheluista ja viesteistä voidaan veloittaa erikseen toteutuneen käytön perusteella tai liittymään voi sisältyä rajoitettu tai rajoittamaton paketti molempia. Jos puheluita kertyy paljon, kannattaa tähän kiinnittää erityistä huomiota liittymää valitessa.
 • Liittymäedut – Operaattorit tarjoavat liittymäasiakkaille usein myös muita rahanarvoisia etuja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi alennukset suoratoistopalveluihin ja etukoodit operaattorin omaan verkkokauppaan.

Turhasta ei kannata maksaa, mutta on tärkeää, että liittymä toimii omassa käytössä riittävän hyvin. Paras tulos vertailussa saadaan, kun huomioidaan oma puhelimen käyttö, ja tehdään liittymävertailu sen perusteella.

Vertaa puhelinoperaattoreiden liittymät

Suomessa on kolme isompaa verkko-operaattoria, minkä lisäksi tarjolla on pienempiä palveluoperaattoreita, joilla ei ole omaa verkkoa. Nämä toimivat vuokraamalla verkkoa isoilta verkko-operaattoreilta.

Eri operaattorien liittymien ominaisuudet ja hinnoittelu poikkeavat toisistaan jonkin verran. Kun lähtee vertailemaan liittymiä, kannattaakin mukaan ottaa mahdollisimman monen operaattorin liittymät. 

Näin löytää helposti sopivan liittymän omiin tarpeisiin parhaaseen mahdolliseen hintaan.

Moi liittymät

Moi on DNA:n verkossa toimiva palveluoperaattori, joka on nykyään myös kokonaisuudessaan DNA:n omistuksessa. Sen periaatteena on tarjota mahdollisimman edullisia liittymiä erilaisiin tarpeisiin.

Moilta löytyy edullinen vaihtoehto vähän dataa käyttäville käyttäjille. Näin ei joudu maksamaan isompaa kuukausimaksua rajoittamattomasta datasta, jolle ei ole tarvetta.

Myös 5G-liittymät ovat varsin reilusti hinnoiteltuja, koska asiakas maksaa vain toteutuneesta 5G-verkon käytöstä. Jos 5G-verkkoa ei ole alueella käytössä, siirtyy puhelin automaattisesti 4G-verkkoon, josta maksetaan edullisempaa hintaa.

Moilta löytyy myös ainutlaatuinen hintaleikkuri, joka takaa sen, että puheluista ja viesteistä veloitetaan korkeintaan tietty hinta kuukaudessa. Hintaleikkuri pätee myös lisädatan ostoon.

Telian liittymät

Telia on suuri pohjoismainen media- ja teknologiayritys, jonka valikoimiin kuuluu monipuolisesti erilaisia puhelinliittymiä sekä peruspuhelimen käyttäjälle että vaativampiin tarpeisiin.

Jos hinta on netin nopeutta ratkaisevampi tekijä, voi valita edullisemman 4G-liittymän ilman puhe- ja viestipakettia. Nopeutta arvostava käyttäjä pääsee puolestaan valitsemaan kolmesta eri 5G-liittymästä, jotka eroavat toisistaan hinnan ja netin nopeuden suhteen.

Telialta löytyy myös Telia Dot -palvelu, jonka kautta useamman liittymän ottaja pääsee nauttimaan keskittämisedusta. Lisäksi käyttöön saa sovelluksen, jonka kautta on helppo hallita perheen liittymiä.

Valikoimista löytyy myös erityisen edullinen vaihtoehto pienen koululaisen ensimmäiseksi liittymäksi.

DNA liittymät

DNA:n puhelinliittymien monipuolisesta valikoimasta löytyy edullisempia 4G-liittymiä sekä nopeita 5G-liittymiä. Kaikki liittymät sisältävät rajattoman netin, ja hintaerot muodostuvat käytettävän verkon, netin nopeuden sekä puhe- ja viestipaketin perusteella. 

Vain vähän puhelinta käyttävä voi valita hieman hitaamman liittymän, jossa puhelut ja viestit eivät sisälly kuukausimaksuun. Jos puheminuutteja tai viestejä tulee paljon, kannattaa harkita kiinteästi hinnoiteltua puhe- ja viestipakettia.

5G-liittymät eroavat toisistaan erityisesti netin nopeuden suhteen. Datan määrää ei ole rajoitettu kotimaan lisäksi Baltiassa ja muissa Pohjoismaissa, minkä lisäksi muualla EU-alueella pääsee surffailemaan rajoitetun paketin turvin.

Elisa liittymät

Myös Elisalla liittymän hintaan vaikuttaa eniten netin nopeus. Edullisempaa liittymää hakeva voi valita kahdesta eri 4G-liittymästä, joilla pääsee surffaamaan netissä eri nopeuksilla. Hieman suuremmalla kuukausimaksulla saa käyttöön myös rajoittamattoman puhe- ja viestipaketin.

5G-liittymiä löytyy eri nopeuksilla, minkä lisäksi vaativa käyttäjä voi valita täysin rajoittamattoman Premium-liittymän. Kaikkiin 5G-liittymiin kuuluu rajattomasti viestejä ja puheluita sekä runsas paketti dataa käytettäväksi muualla EU-alueella.

Lapsen ensimmäiseksi liittymäksi voi valita myös erityisen edullisen liittymän, jossa ei makseta turhaan tehokkaasta netistä tai valtavasta puhepaketista.

Miten liittymän vaihto tapahtuu?

Liittymän vaihtaminen on helppoa ja pääset tekemään sen mihin vuorokauden aikaan tahansa. Jos haluat vaihtaa puhelinliittymäsi edullisempaan, toimi seuraavasti:

 1. Hyödynnä liittymävertailu ja löydä itsellesi sopivin liittymätyyppi.
 2. Siirry operaattorin sivuille.
 3. Täytä pyydetyt tiedot ja vahvista uuden liittymän tilaus pankkitunnuksilla.
 4. Uusi SIM-kortti saapuu kotiisi postitse.
 5. Vaihda uuden operaattorin SIM puhelimeesi sovittuna ajankohtana, minkä jälkeen uusi liittymä on käytössäsi.
 6. Sinun ei tarvitse erikseen irtisanoa aiempaa liittymääsi, vaan uusi operaattori hoitaa sen puolestasi.

Liittymien vertailu vie vain hetken, joten löydät helposti tarpeisiisi sopivan edullisen liittymän. Liittymävertailu kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta käytössä on jatkuvasti edullisin mahdollinen hinta.

Nykyään ei enää tarvitse vaihtaa puhelinnumeroa silloin, kun vaihtaa liittymää. Siten voi säilyttää saman tutun puhelinnumeron, vaikka kilpailuttaisi operaattorit säännöllisesti.

Vertaa liittymät erilaisiin tarpeisiin

Liittymissä on eroja, ja siksi kannattaakin etsiä juuri omaan käyttötarkoitukseen sopivin liittymä. 

Jos käyttää kännykän nettiä esimerkiksi pelaamiseen tai muiden kodin viihdelaitteiden käyttämiseen, nousee netin nopeus ratkaisevaksi tekijäksi. Peruspuhelimen käyttäjällä kuluu puolestaan dataa vain vähän, joten liittymä kannattaa valita muiden ominaisuuksien perusteella.

Tutustu alla erilaisiin liittymätyyppeihin, joista voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

5G-liittymät

5G-liittymät toimivat uuden sukupolven verkossa, joka mahdollistaa entistä ruuhkattomamman ja nopeamman tiedonsiirron. Se on kuin monikaistainen moottoritie siellä, missä oli ennen käytössä ainoastaan yksikaistainen maantie.

Lähes kaikkien operaattorien valikoimissa on useampia 5G-liittymiä, joiden hintaero muodostuu lähinnä netin nopeuden perusteella. 

Jo hitaimmat 5G-liittymät ovat huomattavasti nopeampia kuin 4G-liittymät, joten ne ovat riittäviä monelle peruskäyttäjälle. Nopeimmat liittymät takaavat sujuvan ja saumattoman kokemuksen pelaamiseen, minkä lisäksi netistä riittää kaistaa jaettavaksi tarvittaessa jopa useampaan laitteeseen.

5G-liittymää etsivän kannattaa kiinnittää tarvittaessa huomiota myös EU-datapaketin kokoon sekä mahdollisiin liittymäetuihin.

Liittymä lapselle

Lapsen ruutuaika on yleensä rajoitettu, joten liittymää valitessa katsotaan enemmän hintaa kuin netin nopeutta. Useimmilla operaattoreilla on tarjolla erityisen edullinen liittymä lapselle, joka on tarkoitettu lapsen ensimmäiseksi puhelinliittymäksi.

Näihin kuuluu yleensä maltillisemmalla nopeudella toimiva netti, jossa data voi olla rajoittamaton tai rajoitettu. Puheluita ja viestejä tulee yleensä vähemmän, joten niistä maksetaan erikseen toteutuneiden minuuttien ja viestien perusteella.

Joskus pienelle koululaiselle hankitaan ensipuhelimeksi kellopuhelin perinteisen älypuhelimen sijaan. Näihin on tarjolla omat edulliset liittymät, jotka ottavat huomioon kellopuhelimen erilaisen käytön puhelimeen verrattuna.

Prepaid-liittymä

Prepaid-liittymä on puhelinliittymä, jossa käytöstä maksetaan etukäteen. Siten liittymään ladataan rahaa, minkä jälkeen puheluista, viesteistä ja netin käytöstä laskutetaan erikseen. 

Osa operaattoreista tarjoaa prepaid-liittymiin myös kuukausimaksullisia paketteja, jolloin liittymään voi sisältyä rajoittamattomasti dataa, puheluita ja viestejä samaan tapaan kuin muissa liittymissä. Lisäsaldon ja -kausien lataaminen onnistuu helposti netissä.

Prepaid-liittymien etuna on se, että puhelinlaskun suuruus ei koskaan yllätä. Huonoja puolia on se, että operaattoria vaihtaessa myös numero vaihtuu. Saman numeron säilyttäminen on kuitenkin mahdollista pitkällä tähtäimellä silloin, kun pitää saman operaattorin ja liittymän.

Puhelinliittymä ilman nettiä

Puhelinliittymä ilman nettiä on nykyään harvinaisuus, eikä niitä ole tarjolla kuin yhdellä operaattorilla. 

Mikäli päätyy ottamaan tällaisen liittymän, veloitetaan datan käytöstä erikseen. Koska nykyiset älypuhelimet käyttävät nettiä lähes huomaamatta moneen asiaan, kannattaa mobiilidata kytkeä tällöin kokonaan asetuksista pois päältä.

Jos dataa tulee käytettyä vähän, kannattaa vertailuun ottaa mukaan myös muiden operaattorien perusliittymät. Näissä on edullisempi kuukausimaksu, minkä lisäksi pakettiin voi kuulua myös rajattomasti puheluita ja viestejä. 

Tällainen liittymä voi tulla käytössä edullisemmaksi kuin täysin ilman nettiä oleva liittymä. Lisäksi tarvittaessa voi käyttää viestipalveluita tai puhelimen selainta ilman, että se näkyy puhelinlaskussa.

Löydä paras liittymä vertailusta

Löydät tämän sivun listasta operaattorien ajantasaiset tarjoukset eri liittymätyypeistä. Pääset vertailemaan niitä helposti yhdellä silmäyksellä, joten parhaan liittymän löytäminen omiin tarpeisiin on helppoa. 

Hinnan lisäksi liittymiä kannattaa vertailla niiden ominaisuuksien perusteella. Liittymän tulee olla riittävän hyvä omassa käytössä, mutta turhista ominaisuuksista ei kannata maksaa.

Operaattorien valikoimista löytyy nykyään kuitenkin runsaasti vaihtoehtoja, joten jokaiseen käyttötarkoitukseen on mahdollista löytää paras liittymä. Vertailua pääsee tekemään milloin vain, ja liittymän vaihtaminen vie vain hetken.

Vertailemalla voi myös saavuttaa säästöä, kun etsii omiin tarpeisiin parhaiten sopivan ja edullisimman liittymän. Halvin puhelinliittymä voi tuoda vuodessa jo ison säästön, vaikka ero hinnassa olisi kuukausitasolla pieni. 

Hinnan lisäksi on hyvä huomioida myös asiakasedut, jotka voivat tuoda rahanarvoisia alennuksia ja etukoodeja käyttöön.