Mobiilimaksut ovat nousseet suureen suosioon viime vuosina. Syynä on niiden nopeus, helppous ja turvallisuus. Mobiilisovelluksella maksaminen onnistuu tätä nykyä niin kivijalkakaupan kassalla, ravintolassa kuin nettikasinollakin. Lisäksi mobiilimaksuilla on kätevä siirtää rahaa muille samaa maksusovellusta käyttäville.
Mobiilimaksutavat kattavat kuitenkin joukon erilaisia maksutapoja. Otetaan niistä selvää!
Miten mobiilimaksut toimivat?
Mobiilimaksamisella tarkoitetaan älylaitteella, tavallisesti älypuhelimella tai älykellolla, maksamista. Myös älysormukset ovat astuneet mukaan kuvioihin, ja maksut onnistuvat jo niilläkin.
Älypuhelimet ja ja muut älylaitteet kulkevat ihmisten mukana niin arjessa kuin reissussa, joten mobiilimaksamisen suosion kasvua ei ole vaikea ymmärtää. Kun älypuhelin on mukana, ei lompakkoa tarvita välttämättä ollenkaan, sillä maksut voi tehdä näppärästi sovelluksella.
Yhteistä mobiilimaksutavoille on se, että ne edellyttävät maksusovelluksen lataamista omaan laitteeseen. Sovelluksessa voi hallita siihen yhdistettyä korttia tai pankkitiliä. Mobiilimaksaminen siis perustuu maksukorttien käyttöön ja tilisiirtoihin, mutta hoituu mobiilisovelluksen välityksellä. Maksu vahvistetaan esimerkiksi sormenjäljellä tai salasanalla.
Mobiilimaksaminen on turvallista, kunhan käyttää tunnettujen ja luotettavien toimijoiden maksusovelluksia ja huolehtii oman älylaitteen turvallisuudesta. Puhelin kannattaa kuitenkin aina suojata joko salasanalla tai sormenjälki- tai kasvojentunnistuksella. Lisäksi maksusovelluksissa on helppo seurata maksutietoja ja hallita esimerkiksi maksurajoja.
Mobiilimaksamisen monet vaihtoehdot
Mobiilimaksaminen tarjoaa vaihtoehtoja sekä yksityishenkilöiden välisiin rahansiirtoihin, verkkomaksuihin että lähimaksuihin. Mobiilimaksut ovat käteviä, sillä ne tarjoavat nopean, helpon ja turvallisen vaihtoehdon maksamiseen.
Suomessa mobiilimaksutapojen joukko on laaja, kun taas muissa Pohjoismaissa mobiilimaksaminen keskittyy pitkälti yhteen mobiilimaksusovellukseen, jonka taustalla toimii joko yksi merkittävässä asemassa oleva pankki tai useampi pankki. Näin ollen kotimaisen mobiilimaksamisen rajoite on vielä toistaiseksi yhteensopivuusongelmat eri pankkien ja sovellusten välillä.
Yleisiä mobiilimaksutapoja
Mobiilimaksamiseen on tarjolla lukuisia eri sovelluksia, joita hallinnoivat sekä kotimaiset että ulkomaiset toimijat. Jotkut sovellusten ominaisuuksista toimivat vain tiettyjen pankkien asiakkaille, mutta eri sovellusten kesken saatavilla on monia eri vaihtoehtoja.
Mobiilimaksusovelluksien välillä on muitakin eroja: jotkut niistä keskittyvät verkkomaksamiseen, jotkut kaupoissa asiointiin ja toiset puolestaan rahansiirtoihin sovelluksen käyttäjien välillä. Jotkut sovellukset kattavat nämä kaikki vaihtoehdot. Lisäksi vaihtelua on siinä, linkitetäänkö sovellukseen maksukortti, tilitiedot vai molemmat.
Yksi yleisimmistä mobiilimaksusovelluksista Suomessa on MobilePay, sillä se tarjoaa monipuoliset vaihtoehdot mobiilimaksamiseen. MobilePaylla onnistuu niin lähimaksut, verkko-ostokset kuin henkilöiden väliset rahansiirrot.
Myös Siirto ja Pivo ovat jo melko yleisesti käytettyjä mobiilimaksupalveluja. Siirto-sovellus mahdollistaa maksut sekä puhelinnumeroiden perusteella että eri pankeissa olevien tilien välillä. Pivo on OP:n kehittämä sovellus, jota voivat käyttää kaikkien pankkien asiakkaat, lähimaksuja lukuun ottamatta.
Apple Pay ja Google Pay kasvattavat käyttäjäkuntaansa vuosi vuodelta. Apple Pay toimii Applen laitteilla, kun taas Google Pay -sovellusta voivat käyttää Android-laitteiden omistajat. Molemmat perustuvat korttitietojen linkittämiseen sovellukseen.
Vaikka PayPal luokitellaan useimmiten nettilompakoksi, pidetään sitä myös mobiilimaksutapana, sillä sen avulla voi maksaa verkko-ostokset suoraan sovelluksen kautta. PayPal onkin suosittu mobiilimaksutapa verkkokaupoissa ja muussa verkkopohjaisessa maksamisessa.